North Side Story

Bijna 10 jaar na het winnen van 4 Gouden Gurbes haalt SPOONK een nieuwe klassieker uit de kast: North Side Story.

Dit stuk gebaseerd op Shakespeare ’s Romeo & Julia als basis kan er niet veel misgaan, maar SPOONK gaat hier bovendien nog een verrassende eigen draai aan het verhaal geven. De regie is in handen van Caro Kroon en Dmitri Horowitz. De cast bestaat uit 5 professionele acteurs die 4 jongeren coachen in hun rol.

SPOONK excelleert met een energieke Romeo en Julia, waarin de liefde opvlamt als tegenhanger van de haat tussen twee families. Soms zijn doden nodig om vrede te krijgen. Die conclusie is onontkoombaar aan het eind van ‘Romeo en Julia’. Het maakt de voorstelling realistischer en actueler dan in tijden gezien. Vertroostend als de verzuchting na een moord of dodelijk ongeval: als er iets goeds uit voortkomt, dan heeft zijn/haar dood toch zin gehad. Maar: hét klassieke liefdesdrama en dan niet de liefde in de hoofdrol?! Natuurlijk is die belangrijk, ook in deze voorstelling, maar de vonk tussen Romeo (romantische Koen Boersma) en Julia (pittige Elvira Leushuis) wordt hier in een breder perspectief geplaatst. In feite niet meer dan een puberale bevlieging – tussen een dertien- en vijftienjarige! – kan die ontvlammen tot vurige passie, juist als tegenhanger van de haat tussen beider families. Het waarom doet er allang niet meer toe. De vete tussen de Capuletti’s en Montecchi’s is domweg een gegeven: basis voor geweld én – o jee – mest voor de liefde. Het een niet zonder het andere. Haat en liefde, eer en wraak, woord en daad, handgebaar en handgemeen. Tegenstellingen die elkaar versterken. Die zijn de motor van deze ‘Romeo en Julia’ en, lieve hemel, de (opgekropte) energie spat ervanaf. Ook in beeld.

Net als supporters bij een voetbalwedstrijd gaan de personages eveneens in de kleur van hun ‘club’ gekleed. Ook dat voelt als stilte voor ‘De Storm’. Ja, er wordt hier naar hartenlust geciteerd en verwezen. Naar ander werk van Shakespeare, naar theater- en politieke ontwikkelingen, de commedia del ‘arte, zelfs naar een hype als ‘Heel Holland bakt’. Dat gebeurt zo losjes dat als vanzelf duidelijk wordt dat het thema van alle tijden én heel erg van nu is. De kracht van de voorstelling zit in de messcherpe regie en geraffineerde bewerking. Daarnaast zijn de dialogen en dissen uit een brutale straattaal gesmeed, die kunstig en radicaal, stout en muzikaal de handeling voortstuwt. En ongemerkt je onder de huid kruipt. Mede door het swingende samenspel dat SPOONK met de veelal jonge spelers realiseert.


Reviews:

  • ‘Wat was het vanavond een prachtige voorstelling! Heel mooi verhaal,goede teksten, en geweldige humor! Ook een mooi stel mensen bij elkaar!’
  • ‘Een zeer originele, creatieve voorstelling’.
  • ‘Net stinne, mar hinne. Superleuke voorstelling van een zeer creatief theatergezelschap. Gewoon gaan!’
  • Kijken! Maar dikke jas mee!

credits photography Albert Smit